Pelaaminen konsolipeleillä tai tietokoneella on yksi suosituimpia lasten, nuorten ja aikuisten harrastuksia, jonka ääressä kuluisi lukemattomia tunteja tai päiviä, jos eivät muut elämän arkiasiat keskeyttäisi jännittävää pelisessiota.

shutterstock_182840000

Vuosien saatossa teknologian tarjotessa yhä laajempialaisia mahdollisuuksia on myös pelaaminen saanut uusia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi internetin aikaansaama räjähdysmäinen leviäminen. Yhä vakaampi Internet mahdollistaa monen henkilön pelaamisen samassa pelissä, jolloin useat pelaajat pääsevät vaikuttamaan omalta osaltaan pelin tapahtumiin ja tuloksiin. Tiedonsiirtonopeuksien kasvaessa yhä hurjempiin nopeuksiin ovat myös pelisuunnittelijat hyödyntäneet mahdollisuuksia laajentaa pelien toimintaa ja kehittymismahdollisuuksia, mikä on synnyttänyt uuden tavan pelata, jossa pelaajat vaikuttavat yhdessä pelin tapahtumiin.

Tiimi- eli joukkuepelaaminen on noussut suureksi harrastukseksi, joka on luonut lukuisia pelaaja joukkueita, jotka pelaavat tavoitteenaan voitto. Yhdessä pelaaminen joukkueena vaatii selkeää tiimityöskentelyä, jossa ei sooloilua kaivata, sillä joukkueella on yhteinen tavoite, jonka hyväksi on jokaisen joukkueen jäsenen joskus tehtävä vaikeitakin valintoja, joskus voi jopa joutua uhraamaan itsensä joukkueen hyväksi.

Hyvä tiimi takaa hyvän tuloksen

Hyvän pelaajatiimin aikaansaaminen on haastavaa, sillä jokaisen joukkueen jäsenen luontaisia pelaajantaitoja pyritään käyttämään hyväksi mitä parhaimmalla tavalla, joukkueen parhaaksi. Hyvässä tiimissä on aina pelaajia, joilla on omat tehtävänsä joukkueessa, kuten esimerkiksi selkeä johtajahahmo, joka toimii joukkueen parhaaksi taktikoiden ja etsien mahdollisia heikkouksia vastustajiltaan. Johtaja, eli in-game leader tulkitsee usein eri tavoin vihollisen liikkeitä ja taktiikoita riippuen pelattavan pelin luonteesta. Taktiset ammuntapelit sisältävät myös muita tärkeitä rooleja, kuten esimerkiksi entry fraggerin, joka on joukkueen kärkimies, joita joukkueessa voi olla myös kaksikin varmistamaan tie. Entry fraggerit toimivat avainpelaajina, jotka etenevät ensimmäisenä kohti mahdollista vihollista tutkaillen vihollisen liikkeitä, sekä AWP, eli tarkkuuskiväärimies ja lurker, eli tiedustelija. Tiimipelaamisessa on kaikilla tärkeä osa joukkueessa, joten pelaajia valittaessa pyritään valitsemaan taitureita, jotka täydentävät toisiaan pelityyliltään ja taitavuudeltaan. Monipuolinen pelaamisen taito ja kyky sitoutua omaan joukkueeseen onkin yksi painavia ominaisuuksia hyvässä tiimipelaajassa.

Kansainvälisen e-urheilun suosio

Joukkuepelaaminen internetissä on saavuttanut erittäin suuren suosion myös Suomessa ja yhä useammat seuraavat televisiossa lähetettäviä e-urheilulähetyksiä, jossa useat joukkueet kilpailevat jonkin tietyn pelin herruudesta. Ammattimaisia peliturnauksia järjestetään yhä useammin, kuten esimerkiksi Suomessa vuosittain järjestettävä Assembly. Näissä turnauksissa menestyneet joukkueet ovat nousseet pelaamistaidoillaan tuntemattomuudesta suuren yleisön tietoisuuteen ja löytäneet paikkansa varteenotettavina e-urheilujoukkueina. Kerrottakoon, että vuoden 2016 Assembly Winter-tapahtuman voittajaksi nousi ranskalainen Team LDLC White, joka pelasi vauhdikkaasti Counter-Strike: Global Offensive –turnauksen voittoon. Myös Suomesta löytyy taitavia pelaajia, kuten esimerkiksi supersuosittu ENCE eSports-joukkue, joka on monen kilpapelaamista seuraavan ykkössuosikki. ENCE eSports pääsi Assembly Winter 2016 finaaliin taistelemaan ranskalaisia vastaan, mutta joutuivat taipumaan ranskalaisten viedessä voiton. Tutustu paremmin tähän suosittuun ENCE eSports-joukkueeseen ja kiinnostut takuulla joukkuepelaamisesta.

Ruotsalainen Ninjas in Pyjamas pitää sisällään useita joukkueita, sillä jokainen joukkue on erikoistunut tiettyyn peliin, kuten esimerkiksi Counter-Strike, Warcraft 3 ja Quake. Ninjas In Pyjamas-joukkueella on takanaan pitkä lista eri saavutuksia, joka jatkaa suosiollista toimintaansa vuodesta toiseen. Lisätietoja NIP:n menestyksellisestä toiminnasta löytyy joukkueen sivuilta, joka sisältää runsaasti tietoa, kuvia ja muuta hauskaa.

Tiimipelaaminen ei ole erikoistunut ainoastaan tietokoneella pelattaviin peleihin, sillä nettikasinoilta löytyy myös massiivinen joukkuepeli pokerin värikkäästä maailmasta. Voit seurata Team PokerStars-joukkueen tapahtumarikasta toimintaa, jos haluat tutustua pokerimaailman tiimipuoleen. Team PokerStars on eksklusiivinen ryhmä, ja se on yksi suurimpia ja suosituimpia pokeripeli-joukkueita, johon kuuluu useita tunnettuja pokeriammattilaisia. Ryhmään kuuluu Chris Moneymaker, Jason Somerville, Jake Cody, Liv Boeree ja Leo Fernandes vain muutamia mainitaksemme. Näiden pelaajien edesottamuksia on mielenkiintoista seurata ja heistä voit lukea yksityiskohtaisempaa tietoa myös PokerStarsin kotisivuilta. Voit muun muassa pelata näiden menestyneiden pelaajien kanssa tai vain seurata heidän pelaamistaan, ehkä samalla oppien uusia jippoja omaan pelaamiseesi.

Tutustu nettipelien tiimimahdollisuuksiin ja ehkä sinustakin tulee hyvä joukkuepelaaja!